ដោយទី
ធាវី
ត្រពាំងរួងៈ លោក Shani,
Rory ជាទេសចរមកពីប្រទេស Ireland ឈរមើលដោយយកចិត្តទុកដាក់បំផុតនូវសកម្មភាពបង្រៀនធ្វើនំបញ្ចុកខ្មែរពីលោក
គឹម វ៉ាន់ឡេង
និងភរិយារបស់គាត់។
ក្នុងទឹកមុខរីករាយបំផុត លោកវ៉ាន់ឡេងអ្នកធ្វើនំបញ្ចុកនោះបានរៀបរាប់ថា នេះជាលើកទីមួយហើយដែលការធ្វើនំបញ្ចុករបស់លោកមានការចាប់អារម្មណ៍ពីទេសចរបរទេស។ នេះក៏ដោយសារខ្ញុំបានធ្វើទើបតែបានចូលជាសមាជិករបស់សហគមន៍អេកូទេសចរណ៍នៅត្រពាំងរូងនេះ។ លោក Shani កំពុងអនុវត្តធ្វើនំបញ្ចុកខ្មែរដោយខ្លួនឯងបន្ទាប់ការបង្រៀននោះបានចប់សព្វគ្រប់ ប្រហែល ក្នុងរយៈពេលតែកន្លះម៉ោងប៉ុណ្ណោះ។លោកនិយាយដោយញញឹមថា ខ្ញុំមិនអាចបំភ្លេចបានទេ នូវអ នុស្សាវរីយ៍ធ្វើនំបញ្ចុកខ្មែរ។
លោក Rory ម្នាក់ទៀតក៏មានប្រសាសន៍ ថា ”យើងនឹងយកចំណេះដឹង នេះទៅធ្វើអោយគ្រួសាររបស់យើងបានហូប
“។
សូមជំរាបថាការធ្វើនំបញ្ចុកនេះគឺជាសកម្មភាពទេសចរណ៍ក្នុងចំណោមសកម្មភាពទេសចរណ៍ផ្សេងៗទៀតដែលរៀបចំឡើងដោយសហគមន៍អេកូទេសចរណ៍ត្រពាំងរូង។
លោកនៅកុសលជាបុគ្គលិកអង្គការសម្ពន្ធ័មិត្តសត្វព្រៃ
និងជាអ្នកសម្របសម្រួលសហគមន៍អេកូ ទេចរណ៍ត្រពាំងរូងបានមានប្រសាសន៍ថា សកម្មភាពធ្វើនំបញ្ចុកនេះគឹដើម្បីអោយទេសចរអន្តរ ជាតិបានសិក្សាដោយផ្ទាល់ពីវប្បធ៌មទំនៀមទំលាប់របស់អ្នកស្រុកនៅទីនេះ។
ជាការពិតណាស់នំបញ្ចុកគឺ ជានំបែបប្រពៃណីមួយរបស់ខ្មែរយើង។ នំនេះអាចហូបបានដោយមិនគិតពីពេលវេលាឡើយហើយវាក៏ជានំដែលគេនិយមដាក់ទទួលភ្ញៀវនៅរាល់ពិធីផ្សេងៗមានបុណ្យសព ពីធីសែនព្រេន
និងអាពាហ៍ពិពាហ៍ជាដើម។ ប៉ុន្តែការធ្វើនំនេះមិនប្រាកដថា គេបានប្រើប្រាស់ ឧបករណ៍ដូចគ្នានោះឡើយ។និយាយរួមគេអាចធ្វើវាតាមបែបបុរាណឬពាក់កណ្តាលបុរាណ និងបែបសម័យទំនើបបានតាមទំលាបតំបន់និមួយៗ។
ប៉ុន្តែយ៉ាងណានោះ និតិវិធីក្នុងការធ្វើនំនេះ មានលក្ខណៈដូចគ្នា។
គឺថា ដំបូងត្រូវត្រាំអង្ករតាមចំនួនចង់បានក្នុងរយៈពេលយ៉ាងតិច៣ម៉ោង។ បន្ទាប់មកត្រូវលាងអង្ករនឹងស្រង់អង្ករនេះទៅដាក់កិនរហូតដល់ទៅជាផ្សៅ។ ទើបត្រូវចម្រោះផ្សៅ នោះដោយប្រើក្រណាត់ស្បៃដើម្បីយកតែផ្សៅម៉តល្អទើបត្រូវច្រក់ចូលក្នងុស្បោងក្រណាត់ចង់វាអោយជាប់ហើយយកទៅសង្កត់អោយខ្សោះទឹកអស់ទើបយកផ្សៅស្ងួតនោះមកបំបែកដោយច្របាច់ដោយដៃ។ បន្ទាប់មកត្រូវលុញម្សៅនោះជាដុំដូចបាល់ ហើយត្រូវចូលក្នុងសង្រែកយកវាទៅ ដាក់ស្ងោរក្នុងឆ្នាំទឹកពុះដោយទុកក្នុងរយៈពេលតែ៧នាទីប៉ុណ្ណោះ។ ទើបត្រូវស្រង់វាមកលាងទឹកត្រជាក់ក្នុងធុងដើម្បីអោយស្អាតហើយត្រូវបុក
ជាន់ ឬវាយដោយម៉ាស៊ីនរហូតដល់ម៉តស្អិតល្អ។ បន្ទាប់មកត្រូវយកមកច្របាក់ដោយដាក់ទឺកក្តៅអ៊ុនៗលាយ។
ទើប ចុងក្រោយដាក់ចូលក្នុងប៉ែននំបញ្ចុកហើយសង្កត់ចេញជាសសៃនំចូលក្នុងឆ្នាំងទឹកពុះហើយសសៃនំនោះដោយឈើគាស។ ចុងបញ្ចប់ ត្រូវស្រង់នំនោះដោយកញ្ចែងទៅលេងទឹកត្រជាក់ក្នុងធុងទើបត្រូវយកនំនោះមកចាប់ជា ចង្វាយដើម្បីដាក់ក្នុងកញ្ច្រែងដែលមានទ្រាប់ស្លឹកចេកឬស្លឹកដំឡូង។ ទុកវាអោយស្ងួត ទៅទើបអាច យកមកហូបជាមួយទឹកសម្លការី
ប្រហើរ ឬត្រីផ្អែម ជាមួយជាបន្លែជាការស្រេច។
សូមជំរាបផងដែរថា នំបញ្ចុកខ្មែរមានប្រវត្តិយូរយារណាស់មកហើយ។ មានដំណាលដូចនេះថា នំ បញ្ចុកនេះ គឺជានំដែលនាំចេញទៅលក់នៅប្រទេសចិន ដំបូងគេបង្អស់ដោយអ្នកប្រាជ្ញខ្មែរម្នាក់ឈ្មោះធនញ្ជ័យ។កាលនោះក្រោយពីអ្នកប្រាជ្ញខ្មែររូបនោះបានបង្ករនូវបញ្ហាជាច្រើនដល់ស្តេច និងនាម៉ឺនមន្ត្រីក្នុងព្រះរាជវាំងប្រទេសដែលធ្វើអោយនាម៉ឺនមន្ត្រីនិងស្តេចខ្មែរមិនចិត្តហើយគិតថា
បើទុកអ្នកប្រាជ្ងម្នាក់នេះនៅក្នុងនគរតទៅទៀតនគរខ្មែរនឹងមានឧបទ្រប់ចង្រៃ។ ទើបរកលេសដើម្បីនារទេសធនញ្ជ័យទៅប្រទេសចិន ដើម្បីស្លាប់នៅទីនោះ។ តែក្រោយពីអ្នកជ្ញធនញ្ជ័យទៅដល់ទៅនោះភ្លាមបែបជាមិនស្លាប់ព្រោះអ្នកប្រាជ្ញរូបនេះមានលុយកាក់តិចតូចរួចក៏មានគំនិតធ្វើនំបញ្ចុក លក់នៅទីនោះ។នំនេះល្បីណាស់នៅប្រទេសចិននៅគ្រានោះរហូតលេចឭដំណឹងដល់ស្តេចចិន។ស្តេចទ្រង់បញ្ជាអោយនាំអ្នកធ្វើនំបញ្ចុករូបនេះចូលគល់ដែលគ្រានោះស្តេចចិនមិនស្គាល់នំនេះទេគឺគ្រាន់តែហៅថាឈ្មោះនំនេះថា នំសរសៃរវែងៗ។
នំបញ្ចុកគឺជាឈ្មោះដែលអ្នកប្រាជ្ញ រូបនេះជាអ្នកដាក់ឈ្មោះ។
No comments:
Post a Comment